Έργα και Πάρεργα

Οι «Χρόες» δεν είναι ένα μουσικό συγκρότημα. Η ομάδα αυτή απλώς ξεκίνησε να κινητοποιεί αθόρυβα ανθρώπους του Ηρακλείου που επιδιώκουν να χρωματίσουν μια ψυχρή καθημερινότητα. Δεν υπάρχουν κανόνες και προγραμματισμοί σε αυτήν την πράξη. Υπάρχει μόνο ανάγκη για οξυγόνο που εκδηλώνεται όταν η ασφυξία προκαλεί παρενέργειες… Είναι όμορφο που μέσα από τέτοιες δραστηριότητες τονίζονται αποχρώσεις, ή αλλιώς ηχοχρώματα, εντελώς απρόοπτα και σαγηνευτικά. Όταν η σαγήνη χαθεί, θα πάψει να υπάρχει και αυτή η ομάδα. Τίποτα το θλιβερό, ίσως, στην ασάλευτη καθημερινότητά μας…


Τα έργα που έχουν παρουσιαστεί είναι τα εξής:

Από τα έργα αυτά έχουν γίνει οι παρακάτω ηχογραφήσεις σε στούντιο:

  1. «Ο δρόμος για τη Σελένα», Νοέμβριος 2008. Με χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κράσι». Παρουσιάστηκε από το 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

  2. «Ηλέκτρα, σπουδή στο φως», Ιούνιος 2010. Με χρηματοδότηση της Κοινότητας Ανάφης.

Άλλες δραστηριότητες:

«Ο δρόμος για τη Σελένα: μουσικά σχόλια σε κείμενα της Έλλης Αλεξίου»
(για κρητική λύρα, πιάνο και χορωδία)

Το έργο αποτελείται από τέσσερα οργανικά κομμάτια (πιάνο – κρητική λύρα) και δέκα τραγούδια σε ποίηση Ν. Καζαντζάκη, Κ. Βάρναλη, Μ. Αυγέρη, Λ. Αλεξίου, Γαλάτειας Καζαντζάκη. Η μουσική παρεμβαίνει σε αφηγηματικά αποσπάσματα της Έλλης Αλεξίου, τα οποία έχουν αντληθεί από το βιβλίο της «Για να γίνει μεγάλος», που αποτελεί μια από τις πιο εμπεριστατωμένες βιογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κράσι το 2004, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλίων. Παρουσιάστηκε ξανά στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Νίκου Καζαντζάκη το 2007, στο Ηράκλειο και στα Πεζά (Δήμος Νίκου Καζαντζάκη).«Πόλις Ένδον: σπουδή στις καβαφικές πόλεις»
(για πιάνο και χορωδία σε ποίηση Κ. Καβάφη)

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Φεβρουάριο του 2006, στο πλαίσιο έκθεσης του «Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου» και στο Μικρό Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», το Σεπτέμβριο του 2006, για το τοπικό φεστιβάλ της πόλης.


Δείγμα από το "Πόλις Ένδον":

"Ιωνικόν"
"Τα Τείχη"


«Κατά Ευριπίδη πάθη»
(για πιάνο και χορωδία)

Συνόδευσε την παρουσίαση του βιβλίου «Η μικρή κυρία και ο Θουκυδίδης» του Ευριπίδη Τζωρτζακάκη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, το Δεκέμβριο του 2006.«Τη μάνητα θεά: δύο ομηρικές μπαλάντες»
(για πιάνο, κρουστά και χορωδία)

Πρόκειται για δύο μουσικά έργα που συνδέθηκαν νοηματικά για να παρουσιαστούν μαζί. Η πρώτη «μπαλάντα» περιγράφει μουσικά το προοίμιο της ομηρικής Ιλιάδας. Η δεύτερη, το ποίημα του Κωστή Φραγκούλη «Σκαλιώτες» που αναφέρεται στη θρυλική ιστορία του ιστορικού χωριού των Σκαλιών της Σητείας. Το έργο παρουσιάστηκε το 2008 στο Ηράκλειο, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Ωδείο Ρεθύμνου.«Ηλέκτρα: σπουδή στο φως».
(κύκλος τραγουδιών και μουσικής για μικρή ορχήστρα και χορωδία)

Σε ποίηση Αισχύλου, Σοφοκλή, Γ. Ρίτσου, Ν. Γκάτσου, Δ. Σφακιανάκη, Ε. Φθενάκη. Αναφέρεται στην Ανάφη, στους τόπους και τους ανθρώπους της. Με επίκεντρο τη ζωή των εξόριστων στο νησί, παρουσιάζονται τα πολλαπλά πρόσωπα του νησιού μέσα από τις γυναικείες φυσιογνωμίες της ιστορίας της. Η Παναγιά η Καλαμιώτισσα, η Φιορέντζα Κρίσπι -η επονομαζόμενη Κυρά της Ανάφης- αλλά και η Ηλέκτρα Αποστόλου, συνυπάρχουν με στόχο την παρουσίαση της σημερινής φυσιογνωμίας του νησιού.

Παρουσιάστηκε το 2009στη Χώρα της Ανάφης, υπό την αιγίδα της Κοινότητας Ανάφης, καθώς και στο Ηράκλειο.«Αντηχήσεις: λόγια από χώμα»
(για μικρή ορχήστρα και φωνητικό σύνολο)

Συναυλία που δόθηκε Αύγουστο του 2010, στο χώρο αναπαράστασης του προϊστορικού οικισμού Δισπηλιό της Καστοριάς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο των δράσεων «Ανοιχτοί Αρχαιολογικοί Χώροι στην Πανσέληνο του Αυγούστου».

Από τη συναυλία στις 23 Αυγούστου 2010, στο Δισπηλιό Καστοριάς:«Το Χρονικό μιας Πολιτείας: μια μουσική ανάγνωση»
(Για χορωδία και μικρή ορχήστρα)

Έργο που βασίζεται στο ομώνυμο πεζογράφημα του Παντελή Πρεβελάκη. Παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική ομάδα «Tangoneon» για το Δήμο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Παντελή Πρεβελάκη. Ρέθυμνο και Ηράκλειο: τέλος του 2009, Αθήνα και Άγιος Νικόλαος Λασιθίου: 2010.

Από την παρουσίαση του έργου στην Αθήνα, στις 30 Ιανουαρίου 2010 στο αμφιθέατρο της Κρητικής Εστίας στο Παγκράτι (το βίντεο είναι από το tvxs.gr):«Σήμα Πολυχρόνιον: αντίφωνο αρχαίου λόγου και μουσικής»
(σύνολο τραγουδιών για πιάνο, φλάουτο και χορωδία)

Μελοποιημένα κείμενα-ποίηση: Ομήρου, Σεικίλου, Σαπφούς, Σοφοκλή, Κ. Καβάφη. Έργο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα Καθηγητών Νομού Ηρακλείου. Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο 2013.

Από την παράσταση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο:«Επέστρεφε»
(για πιάνο, φλάουτο, κιθάρα και χορωδία)

Το έργο αποτελείται από τραγούδια δύο κύκλων μελοποιημένων ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη υπό τον γενικό τίτλο «Επέστρεφε». Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει το σύνολο των τραγουδιών με τον τίτλο «Σκιές: σπουδή στις καβαφικές αγάπες» (2013)· ο δεύτερος περιλαβμάνει τραγούδια του κύκλου «Πόλις Ένδον: σπουδή στις καβαφικές πόλεις» (2006).

Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», στο Ηράκλειο:

Συναυλία 4/9/13
"Σκιές"

  • Αφιέρωμα από το alkman.gr


  • Σειρά προβολών: "Μουσική ποιητική και έκφραση"